Açıköğretim ders notları öğrenciler tarafından ders çalışma esnasında hazırlanmakta olup diğer ders çalışacak öğrenciler için paylaşılmaktadır. Sizlerde hazırladığınız ders notlarını paylaşmak istiyorsanız bizlere iletebilirsiniz.
Açıköğretim derslerinden Beslenmenin Temel İlkeleri Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim için hazırlanan ders çalışma dokümanına (ders özeti / sorularla öğrenelim) aşağıdan erişebilirsiniz. AÖF Ders Notları ile sınavlara çok daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Sınavlarınızda başarılar dileriz.
Beslenme Ve Günümüz Beslenme Eğilimleri
1. Soru
Tüm insanlar büyüme, gelişme, üreme, dokuların yenilenmesi, enerji temini gibi devamlılıkları için besinlere ihtiyaç duyarlar. İnsanların bu ortak ihtiyaçları hangi faktörlere göre farklılaşabilir?
Cevap
İnsanların besinlere olan ortak ihtiyacı yaş, cinsiyet, büyüme durumu, bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma durumu, ilaç kullanıp kullanmama, kalıtsal özellikler, çevresel koşullar gibi faktörlere göre çeşitlilik gösterebilir.
2. Soru
Sağlıklı yaşama olan ilginin ve bu konudaki bilincin artması, insanları organik gıda tüketimine yöneltmektedir. Bu durumun nedeni nedir?
Cevap
Organik gıda tüketiminin artması, toplumlarda görülen gelişim ve değişim sürecine bağlı olarak, gıda tüketim alışkanlıklarını da değişmesiyle açıklanabilir.
3. Soru
Sağlıklı toplumların sürekliliği, hangi küçük topluluğun sağlıklı beslenmesinden başlamaktadır?
Cevap
Toplumun en küçük birimi olan aile yeterli ve dengeli beslenirse, sağlıklı olursa, toplum da sağlıklı olabilir.
4. Soru
Karın doyurmak bir beslenme amacıdır. Diğer beslenme amaçları nelerdir?
Cevap
Karın doyurma dışında zevk alma, tatmin olma, törelere uyma, dengeli besin alma, saygınlık kazanma gibi beslenme amaçları da vardır.
5. Soru
Kötü beslenmenin doğrudan ilk sonucu nedir?
Cevap
Yetersiz ve dengesiz beslenme yani kötü beslenme, beslenme sorunlarına yol açar.
6. Soru
Türkiye’de ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, sorun görülmese de; aslında önemli beslenme sorunları olmasının nedeni nedir?
Cevap
Ülkemizde ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, nüfusun yeterli beslendiği
izlenimi oluşsa da, çok önemli beslenme sorunları olmasının temel nedeni sosyoekonomik eşitsizliklerdir.
Cevap
Pellegra, niasin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir hastalıktır.
Cevap
Beriberi, tiamin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir çeşit hastalıktır.
Cevap
Skorbite, C vitamini yetersizliği oluşan hastalıktır.
10. Soru
Ülkemizde görülen beslenme sorunları nelerdir?
Cevap
türkiye’de görülen beslenme sorunları; gece körlüğü, raşitizm, şişmanlık ve zayıflık, malnütrisyon, diş çürükleri ve vitamin eskikliğidir.
11. Soru
Sıklıkla görülen beslenme hatarlından beşini sıralayınız.
Cevap
En sık görülen beslenme hatalarından beşi; aşırı yağlı yeme, çok et yeme,yetersiz beskenme, sebze ve meyveyi az yeme ve düzensiz yemek öğünleri olarak sıralanabilir.
12. Soru
GDO, neyin kısaltmasıdır?
Cevap
GDO, genetiği değiştirilmiş organizamalar, kavramının kısaltmasıdır.
13. Soru
Tüketicilerin, beslenme konusunda uyması gereken kurallar nelerdir?
Cevap
Beslenme konusunda tüketicilerin uyması gereken kurallar; az yemek yemek, aşırı yağlı yemekten kaçınmak, az tuzlu yemek, alkolü aşırı kullanmamak, şekeri azaltmak, öğünleri düzenli tutmak ve kalsiyumlu, selülozlu ve B vitaminli yiyeceklerden fazla tüketmektir.
14. Soru
Fast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en önemlisi nedir?
Cevap
Fast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en başta geleni, obezite hastalığıdır.
15. Soru
Günümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel nedeni nedir?
Cevap
Günümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel neden, kentleşmedir. Kentleşme ile birlikte ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmaya başlaması, çocuğunun yemek yeme alışkanlıklarını denetlemesine ve hangi besinleri tüketip hangilerini tüketmemesi gerektiği konusunda bilinç düzeyinin artmasına neden olmuştur.
16. Soru
Günümüzde, çalışan bireylerin mesai saatinde beslenme alışkanlığı haline gelen yaygın eğilimleri nedir?
Cevap
Çalışanların mesai saatleri içerisinde kısa zamanda açlık hissini giderme ihtiyacı tüketicilerin “fast food” tarzında işletmelere yönelmeleri çok yaygın görülmektedir.
Cevap
Obezite, şişmanlık hastalığıdır.
Cevap
Diyabet, şeker hastalığıdır.
19. Soru
Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan akımın adı nedir?
Cevap
“Slow Food” akımı, Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan bir akımdır.
20. Soru
Slow Food akımı, nerede başlamıştır?
Cevap
Slow food akımı, 1986’da Roma’daki İspanyol Merdivenleri’nde başlatılmıştır.
1. Soru
Tüm insanlar büyüme, gelişme, üreme, dokuların yenilenmesi, enerji temini gibi devamlılıkları için besinlere ihtiyaç duyarlar. İnsanların bu ortak ihtiyaçları hangi faktörlere göre farklılaşabilir?
Tüm insanlar büyüme, gelişme, üreme, dokuların yenilenmesi, enerji temini gibi devamlılıkları için besinlere ihtiyaç duyarlar. İnsanların bu ortak ihtiyaçları hangi faktörlere göre farklılaşabilir?
Cevap
İnsanların besinlere olan ortak ihtiyacı yaş, cinsiyet, büyüme durumu, bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma durumu, ilaç kullanıp kullanmama, kalıtsal özellikler, çevresel koşullar gibi faktörlere göre çeşitlilik gösterebilir.
2. Soru
Sağlıklı yaşama olan ilginin ve bu konudaki bilincin artması, insanları organik gıda tüketimine yöneltmektedir. Bu durumun nedeni nedir?
Sağlıklı yaşama olan ilginin ve bu konudaki bilincin artması, insanları organik gıda tüketimine yöneltmektedir. Bu durumun nedeni nedir?
Cevap
Organik gıda tüketiminin artması, toplumlarda görülen gelişim ve değişim sürecine bağlı olarak, gıda tüketim alışkanlıklarını da değişmesiyle açıklanabilir.
Organik gıda tüketiminin artması, toplumlarda görülen gelişim ve değişim sürecine bağlı olarak, gıda tüketim alışkanlıklarını da değişmesiyle açıklanabilir.
3. Soru
Sağlıklı toplumların sürekliliği, hangi küçük topluluğun sağlıklı beslenmesinden başlamaktadır?
Cevap
Toplumun en küçük birimi olan aile yeterli ve dengeli beslenirse, sağlıklı olursa, toplum da sağlıklı olabilir.
Toplumun en küçük birimi olan aile yeterli ve dengeli beslenirse, sağlıklı olursa, toplum da sağlıklı olabilir.
4. Soru
Karın doyurmak bir beslenme amacıdır. Diğer beslenme amaçları nelerdir?
Cevap
Karın doyurma dışında zevk alma, tatmin olma, törelere uyma, dengeli besin alma, saygınlık kazanma gibi beslenme amaçları da vardır.
5. Soru
Kötü beslenmenin doğrudan ilk sonucu nedir?
Cevap
Yetersiz ve dengesiz beslenme yani kötü beslenme, beslenme sorunlarına yol açar.
Yetersiz ve dengesiz beslenme yani kötü beslenme, beslenme sorunlarına yol açar.
6. Soru
Türkiye’de ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, sorun görülmese de; aslında önemli beslenme sorunları olmasının nedeni nedir?
Türkiye’de ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, sorun görülmese de; aslında önemli beslenme sorunları olmasının nedeni nedir?
Cevap
Ülkemizde ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, nüfusun yeterli beslendiği
izlenimi oluşsa da, çok önemli beslenme sorunları olmasının temel nedeni sosyoekonomik eşitsizliklerdir.
Ülkemizde ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, nüfusun yeterli beslendiği
izlenimi oluşsa da, çok önemli beslenme sorunları olmasının temel nedeni sosyoekonomik eşitsizliklerdir.
Pellegra nedir?
Cevap
Pellegra, niasin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir hastalıktır.
Pellegra, niasin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir hastalıktır.
Beriberi nedir?
Cevap
Beriberi, tiamin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir çeşit hastalıktır.
Beriberi, tiamin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir çeşit hastalıktır.
Cevap
Skorbite, C vitamini yetersizliği oluşan hastalıktır.
10. Soru
Ülkemizde görülen beslenme sorunları nelerdir?
Ülkemizde görülen beslenme sorunları nelerdir?
Cevap
türkiye’de görülen beslenme sorunları; gece körlüğü, raşitizm, şişmanlık ve zayıflık, malnütrisyon, diş çürükleri ve vitamin eskikliğidir.
11. Soru
Sıklıkla görülen beslenme hatarlından beşini sıralayınız.
Cevap
En sık görülen beslenme hatalarından beşi; aşırı yağlı yeme, çok et yeme,yetersiz beskenme, sebze ve meyveyi az yeme ve düzensiz yemek öğünleri olarak sıralanabilir.
12. Soru
GDO, neyin kısaltmasıdır?
Cevap
GDO, genetiği değiştirilmiş organizamalar, kavramının kısaltmasıdır.
13. Soru
Tüketicilerin, beslenme konusunda uyması gereken kurallar nelerdir?
Cevap
Beslenme konusunda tüketicilerin uyması gereken kurallar; az yemek yemek, aşırı yağlı yemekten kaçınmak, az tuzlu yemek, alkolü aşırı kullanmamak, şekeri azaltmak, öğünleri düzenli tutmak ve kalsiyumlu, selülozlu ve B vitaminli yiyeceklerden fazla tüketmektir.
14. Soru
Fast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en önemlisi nedir?
Cevap
Fast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en başta geleni, obezite hastalığıdır.
15. Soru
Günümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel nedeni nedir?
Cevap
Günümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel neden, kentleşmedir. Kentleşme ile birlikte ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmaya başlaması, çocuğunun yemek yeme alışkanlıklarını denetlemesine ve hangi besinleri tüketip hangilerini tüketmemesi gerektiği konusunda bilinç düzeyinin artmasına neden olmuştur.
Günümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel neden, kentleşmedir. Kentleşme ile birlikte ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmaya başlaması, çocuğunun yemek yeme alışkanlıklarını denetlemesine ve hangi besinleri tüketip hangilerini tüketmemesi gerektiği konusunda bilinç düzeyinin artmasına neden olmuştur.
16. Soru
Günümüzde, çalışan bireylerin mesai saatinde beslenme alışkanlığı haline gelen yaygın eğilimleri nedir?
Cevap
Çalışanların mesai saatleri içerisinde kısa zamanda açlık hissini giderme ihtiyacı tüketicilerin “fast food” tarzında işletmelere yönelmeleri çok yaygın görülmektedir.
Çalışanların mesai saatleri içerisinde kısa zamanda açlık hissini giderme ihtiyacı tüketicilerin “fast food” tarzında işletmelere yönelmeleri çok yaygın görülmektedir.
Cevap
Obezite, şişmanlık hastalığıdır.
Cevap
Diyabet, şeker hastalığıdır.
19. Soru
Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan akımın adı nedir?
Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan akımın adı nedir?
Cevap
“Slow Food” akımı, Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan bir akımdır.
20. Soru
Slow Food akımı, nerede başlamıştır?
Cevap
Slow food akımı, 1986’da Roma’daki İspanyol Merdivenleri’nde başlatılmıştır.