Açıköğretim ders notları öğrenciler tarafından ders çalışma esnasında hazırlanmakta olup diğer ders çalışacak öğrenciler için paylaşılmaktadır. Sizlerde hazırladığınız ders notlarını paylaşmak istiyorsanız bizlere iletebilirsiniz.
Açıköğretim derslerinden Beslenmenin Temel İlkeleri Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim için hazırlanan ders çalışma dokümanına (ders özeti / sorularla öğrenelim) aşağıdan erişebilirsiniz. AÖF Ders Notları ile sınavlara çok daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Sınavlarınızda başarılar dileriz.
Beslenme Ve Günümüz Beslenme Eğilimleri
1. Soru
Tüm insanlar büyüme, gelişme, üreme, dokuların yenilenmesi, enerji temini gibi devamlılıkları için besinlere ihtiyaç duyarlar. İnsanların bu ortak ihtiyaçları hangi faktörlere göre farklılaşabilir?
Cevapİnsanların besinlere olan ortak ihtiyacı yaş, cinsiyet, büyüme durumu, bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma durumu, ilaç kullanıp kullanmama, kalıtsal özellikler, çevresel koşullar gibi faktörlere göre çeşitlilik gösterebilir.
2. SoruSağlıklı yaşama olan ilginin ve bu konudaki bilincin artması, insanları organik gıda tüketimine yöneltmektedir. Bu durumun nedeni nedir?
CevapOrganik gıda tüketiminin artması, toplumlarda görülen gelişim ve değişim sürecine bağlı olarak, gıda tüketim alışkanlıklarını da değişmesiyle açıklanabilir.
3. SoruSağlıklı toplumların sürekliliği, hangi küçük topluluğun sağlıklı beslenmesinden başlamaktadır?
CevapToplumun en küçük birimi olan aile yeterli ve dengeli beslenirse, sağlıklı olursa, toplum da sağlıklı olabilir.
4. SoruKarın doyurmak bir beslenme amacıdır. Diğer beslenme amaçları nelerdir?
CevapKarın doyurma dışında zevk alma, tatmin olma, törelere uyma, dengeli besin alma, saygınlık kazanma gibi beslenme amaçları da vardır.
5. SoruKötü beslenmenin doğrudan ilk sonucu nedir?
CevapYetersiz ve dengesiz beslenme yani kötü beslenme, beslenme sorunlarına yol açar.
6. SoruTürkiye’de ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, sorun görülmese de; aslında önemli beslenme sorunları olmasının nedeni nedir?
CevapÜlkemizde ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, nüfusun yeterli beslendiği
izlenimi oluşsa da, çok önemli beslenme sorunları olmasının temel nedeni sosyoekonomik eşitsizliklerdir.
CevapPellegra, niasin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir hastalıktır.
CevapBeriberi, tiamin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir çeşit hastalıktır.
CevapSkorbite, C vitamini yetersizliği oluşan hastalıktır.
10. SoruÜlkemizde görülen beslenme sorunları nelerdir?
Cevaptürkiye’de görülen beslenme sorunları; gece körlüğü, raşitizm, şişmanlık ve zayıflık, malnütrisyon, diş çürükleri ve vitamin eskikliğidir.
11. SoruSıklıkla görülen beslenme hatarlından beşini sıralayınız.
CevapEn sık görülen beslenme hatalarından beşi; aşırı yağlı yeme, çok et yeme,yetersiz beskenme, sebze ve meyveyi az yeme ve düzensiz yemek öğünleri olarak sıralanabilir.
12. SoruGDO, neyin kısaltmasıdır?
CevapGDO, genetiği değiştirilmiş organizamalar, kavramının kısaltmasıdır.
13. SoruTüketicilerin, beslenme konusunda uyması gereken kurallar nelerdir?
CevapBeslenme konusunda tüketicilerin uyması gereken kurallar; az yemek yemek, aşırı yağlı yemekten kaçınmak, az tuzlu yemek, alkolü aşırı kullanmamak, şekeri azaltmak, öğünleri düzenli tutmak ve kalsiyumlu, selülozlu ve B vitaminli yiyeceklerden fazla tüketmektir.
14. SoruFast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en önemlisi nedir?
CevapFast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en başta geleni, obezite hastalığıdır.
15. SoruGünümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel nedeni nedir?
CevapGünümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel neden, kentleşmedir. Kentleşme ile birlikte ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmaya başlaması, çocuğunun yemek yeme alışkanlıklarını denetlemesine ve hangi besinleri tüketip hangilerini tüketmemesi gerektiği konusunda bilinç düzeyinin artmasına neden olmuştur.
16. SoruGünümüzde, çalışan bireylerin mesai saatinde beslenme alışkanlığı haline gelen yaygın eğilimleri nedir?
CevapÇalışanların mesai saatleri içerisinde kısa zamanda açlık hissini giderme ihtiyacı tüketicilerin “fast food” tarzında işletmelere yönelmeleri çok yaygın görülmektedir.
CevapObezite, şişmanlık hastalığıdır.
CevapDiyabet, şeker hastalığıdır.
19. SoruMc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan akımın adı nedir?
Cevap“Slow Food” akımı, Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan bir akımdır.
20. SoruSlow Food akımı, nerede başlamıştır?
CevapSlow food akımı, 1986’da Roma’daki İspanyol Merdivenleri’nde başlatılmıştır.
1. SoruTüm insanlar büyüme, gelişme, üreme, dokuların yenilenmesi, enerji temini gibi devamlılıkları için besinlere ihtiyaç duyarlar. İnsanların bu ortak ihtiyaçları hangi faktörlere göre farklılaşabilir?
Tüm insanlar büyüme, gelişme, üreme, dokuların yenilenmesi, enerji temini gibi devamlılıkları için besinlere ihtiyaç duyarlar. İnsanların bu ortak ihtiyaçları hangi faktörlere göre farklılaşabilir?
Cevapİnsanların besinlere olan ortak ihtiyacı yaş, cinsiyet, büyüme durumu, bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma durumu, ilaç kullanıp kullanmama, kalıtsal özellikler, çevresel koşullar gibi faktörlere göre çeşitlilik gösterebilir.
2. SoruSağlıklı yaşama olan ilginin ve bu konudaki bilincin artması, insanları organik gıda tüketimine yöneltmektedir. Bu durumun nedeni nedir?
Sağlıklı yaşama olan ilginin ve bu konudaki bilincin artması, insanları organik gıda tüketimine yöneltmektedir. Bu durumun nedeni nedir?
CevapOrganik gıda tüketiminin artması, toplumlarda görülen gelişim ve değişim sürecine bağlı olarak, gıda tüketim alışkanlıklarını da değişmesiyle açıklanabilir.
Organik gıda tüketiminin artması, toplumlarda görülen gelişim ve değişim sürecine bağlı olarak, gıda tüketim alışkanlıklarını da değişmesiyle açıklanabilir.
3. SoruSağlıklı toplumların sürekliliği, hangi küçük topluluğun sağlıklı beslenmesinden başlamaktadır?
CevapToplumun en küçük birimi olan aile yeterli ve dengeli beslenirse, sağlıklı olursa, toplum da sağlıklı olabilir.
Toplumun en küçük birimi olan aile yeterli ve dengeli beslenirse, sağlıklı olursa, toplum da sağlıklı olabilir.
4. SoruKarın doyurmak bir beslenme amacıdır. Diğer beslenme amaçları nelerdir?
CevapKarın doyurma dışında zevk alma, tatmin olma, törelere uyma, dengeli besin alma, saygınlık kazanma gibi beslenme amaçları da vardır.
5. SoruKötü beslenmenin doğrudan ilk sonucu nedir?
CevapYetersiz ve dengesiz beslenme yani kötü beslenme, beslenme sorunlarına yol açar.
Yetersiz ve dengesiz beslenme yani kötü beslenme, beslenme sorunlarına yol açar.
6. SoruTürkiye’de ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, sorun görülmese de; aslında önemli beslenme sorunları olmasının nedeni nedir?
Türkiye’de ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, sorun görülmese de; aslında önemli beslenme sorunları olmasının nedeni nedir?
CevapÜlkemizde ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, nüfusun yeterli beslendiği
izlenimi oluşsa da, çok önemli beslenme sorunları olmasının temel nedeni sosyoekonomik eşitsizliklerdir.
Ülkemizde ortalama besin tüketim düzeyine bakıldığında, nüfusun yeterli beslendiği
izlenimi oluşsa da, çok önemli beslenme sorunları olmasının temel nedeni sosyoekonomik eşitsizliklerdir.
Pellegra nedir?
CevapPellegra, niasin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir hastalıktır.
Pellegra, niasin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir hastalıktır.
Beriberi nedir?
CevapBeriberi, tiamin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir çeşit hastalıktır.
Beriberi, tiamin vitamini yetersizliği sonucu oluşan bir çeşit hastalıktır.
CevapSkorbite, C vitamini yetersizliği oluşan hastalıktır.
10. SoruÜlkemizde görülen beslenme sorunları nelerdir?
Ülkemizde görülen beslenme sorunları nelerdir?
Cevaptürkiye’de görülen beslenme sorunları; gece körlüğü, raşitizm, şişmanlık ve zayıflık, malnütrisyon, diş çürükleri ve vitamin eskikliğidir.
11. SoruSıklıkla görülen beslenme hatarlından beşini sıralayınız.
CevapEn sık görülen beslenme hatalarından beşi; aşırı yağlı yeme, çok et yeme,yetersiz beskenme, sebze ve meyveyi az yeme ve düzensiz yemek öğünleri olarak sıralanabilir.
12. SoruGDO, neyin kısaltmasıdır?
CevapGDO, genetiği değiştirilmiş organizamalar, kavramının kısaltmasıdır.
13. SoruTüketicilerin, beslenme konusunda uyması gereken kurallar nelerdir?
CevapBeslenme konusunda tüketicilerin uyması gereken kurallar; az yemek yemek, aşırı yağlı yemekten kaçınmak, az tuzlu yemek, alkolü aşırı kullanmamak, şekeri azaltmak, öğünleri düzenli tutmak ve kalsiyumlu, selülozlu ve B vitaminli yiyeceklerden fazla tüketmektir.
14. SoruFast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en önemlisi nedir?
CevapFast food yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunların en başta geleni, obezite hastalığıdır.
15. SoruGünümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel nedeni nedir?
CevapGünümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel neden, kentleşmedir. Kentleşme ile birlikte ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmaya başlaması, çocuğunun yemek yeme alışkanlıklarını denetlemesine ve hangi besinleri tüketip hangilerini tüketmemesi gerektiği konusunda bilinç düzeyinin artmasına neden olmuştur.
Günümüzde, ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmasının temel neden, kentleşmedir. Kentleşme ile birlikte ebeveynlerin beslenme konusunda daha bilinçli olmaya başlaması, çocuğunun yemek yeme alışkanlıklarını denetlemesine ve hangi besinleri tüketip hangilerini tüketmemesi gerektiği konusunda bilinç düzeyinin artmasına neden olmuştur.
16. SoruGünümüzde, çalışan bireylerin mesai saatinde beslenme alışkanlığı haline gelen yaygın eğilimleri nedir?
CevapÇalışanların mesai saatleri içerisinde kısa zamanda açlık hissini giderme ihtiyacı tüketicilerin “fast food” tarzında işletmelere yönelmeleri çok yaygın görülmektedir.
Çalışanların mesai saatleri içerisinde kısa zamanda açlık hissini giderme ihtiyacı tüketicilerin “fast food” tarzında işletmelere yönelmeleri çok yaygın görülmektedir.
CevapObezite, şişmanlık hastalığıdır.
CevapDiyabet, şeker hastalığıdır.
19. SoruMc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan akımın adı nedir?
Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan akımın adı nedir?
Cevap“Slow Food” akımı, Mc Donalds’ın açılışına tepki olarak başlatılan bir akımdır.
20. SoruSlow Food akımı, nerede başlamıştır?
CevapSlow food akımı, 1986’da Roma’daki İspanyol Merdivenleri’nde başlatılmıştır.