Açıköğretim Ders Notları

Küresel Pazarlama Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Açıköğretim ders notları öğrenciler tarafından ders çalışma esnasında hazırlanmakta olup diğer ders çalışacak öğrenciler için paylaşılmaktadır. Sizlerde hazırladığınız ders notlarını paylaşmak istiyorsanız bizlere iletebilirsiniz.

Açıköğretim derslerinden Küresel Pazarlama Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim için hazırlanan  ders çalışma dokümanına (ders özeti / sorularla öğrenelim) aşağıdan erişebilirsiniz. AÖF Ders Notları ile sınavlara çok daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Sınavlarınızda başarılar dileriz.

Küresel Pazarlarda Fiyatlandırma Stratejileri

1. Soru

Fiyatlama kararları nedir?

Cevap

Fiyatlama kararları, esas olarak ilk fiyatı belirlemeyi ve uygulanan fiyatı zaman içinde değiştirmeyi içeren kararlardır.


2. Soru

fiyatlama kararlarında hangi noktalara dikkat edilmelidir?

Cevap

Satışın yapılacağı grupların yanı sıra, fiyatlama kararları şu noktalara da dikkat edilmesini gerektirir:

• Bir ürün dizisi içindeki ürünlerin fiyatları arasındaki ve bir ürün karması içindeki ürünleri fiyatları arasındaki ilişkiler,

• Ürünlerin grup olarak mı fiyatlandırılacağı yoksa tek tek mi fiyatlandırılacağı,

• Özellikle büyük işletmeler açısından nihai tüketiciler veya kullanıcıların ödeyeceği fiyatın belirli bir düzeyde tutulmasını kontrol edilip edilemeyeceği,

• Pazarların coğrafik konumuna göre fiyatlama yapılıp yapılmayacağı.


3. Soru

Uluslararası pazarlarda uygulanan fiyatın yapısını anlamak için hangi faktörlere bakmak gerekmektedir?

Cevap

• Maliyetler, • Pazar koşulları ve müşteri davranışları (talep veya değer), • Rekabet koşulları, • Yasal, siyasi ve ekonomik koşullar, • İşletmenin genel politikaları ve pazarlama karması.


4. Soru

Fiyatlamayı etkileyen temel faktörlerin başında ne gelmektedir?

Cevap

Maliyetler, fiyatlamayı etkileyen temel faktörlerin başında gelmektedir


5. Soru

Yerel pazarlar ile dış pazarlarda uygulanacak fiyatlara yansıyan maliyetler temelde hangi kalemlerden oluşur?

Cevap

Yerel pazarlar ile dış pazarlarda uygulanacak fiyatlara yansıyan maliyetler temelde iş gücü, ham madde, ara mamüller, satış, nakliye ve genel giderler gibi maliyet kalemlerinden oluşur.


6. Soru

Satış hacminin yüksek olduğu durumlarda maliyetle ilgili ne söylenebilir?

Cevap

satış hacminin yüksek olduğu durumlarda temel maliyetler toplam maliyetin küçük bir kısmını oluşturur ve dolayısıyla maliyet tabanında bir düşüş gözlenir, buna bağlı olarak da uygulanacak fiyat da değişiklikler olabilir.


7. Soru

Alıcı açısından tüm seçenekleri incelemesinin maliyeti nedir? Alıcı açısından satın alma zamanı mı, yoksa teslimat zamanı mı daha önemlidir? Alıcı farklı ürün seçeneklerinin fiyatlarını ve performanslarını karşılaştırabilecek beceriye sahip midir? Alıcı herhangi bir maliyete katlanmadan tedarikçi değiştirme olanağına sahip midir?

Fiyatlamaya temel oluşturacak talep tahminlemesinde sorulan yukarıdaki sorular neye cevap almak istemektedir?

Cevap

Söz konusu sorular müşteri arama yapma ve kullanma sorularıdır.


8. Soru

Pazardaki rekabetin niteliği de fiyatlama açısından nasıl bir önem taşımaktadır?

Cevap

Fiyatlamanın yapılacağı pazardaki rekabet koşulları tam rekabete yakın ise ürün fiyatları pazarda belirlenir. Pazarda belirlenen bu fiyat ise, çoğunlukla maliyetlerin hemen üzerinde olur ve küçük işletmelerin de pazarda varlıklarını sürdürmesine imkân verir. Tekelcirekabetin geçerli olduğu pazarlarda ise tedarikçi ürün kalitesi, tutundurma çabaları ve kanal politikaları üzerinde değişiklikler yaparak seçilmiş pazar bölümlerinde “toplam ürün”ün fiyatını uygular. Oligopolistik rekabetin yaşandığı pazarlarda, maliyet tabanı ile fiyat tavanı arasında uygulanacak fiyatı belirleyen noktaya diğer oligopol rakiplerin tepkilerine göre karar verilir.


9. Soru

İşletmeler uluslararası pazarlarda fiyatlama ile ilgili olarak hangi hedefler doğrultusunda strateji belirleyebilirler?

Cevap

• Yatırımın tatmin edici düzeyde geri dönüşü • Pazar payını koruma • Önceden belirlenmiş karlılık hedefine ulaşma • Mümkün olan en yüksek pazar payı • Önceden belirlenmiş satış düzeyine ulaşma • Kar maksimizasyonu • Fiyat aralığının yüksek ucunda fiyatlama • Yatırımın en yüksek düzeyde geri dönüşü • Rakip ürünlerin fiyat düzeylerini yakalama.


10. Soru

İşletmenin fiyatlama kararlarını doğrudan etkileyebilen dışsal faktörler neler olabilmektedir?

Cevap

İşletmenin fiyatlama kararlarını doğrudan etkileyebilen dışsal faktörlerdeki değişimler, işletmelerin fiyatları üzerindeki kontrolü sınırlandırmaktadır. Ülke para birimleri ve bunlar arasındaki döviz kuru dalgalanmaları, enflasyon oranları, gümrük kotaları ve vergilerindeki değişimler, fiyatlama kararlarını etkilediği gibi işletmelerin uyguladıkları veya uygulamayı planladıkları fiyatlar üzerindeki kontrollerini de azaltabilir.


11. Soru

Farklılaştırılmış fiyatlama stratejisi nedir?

Cevap

İşletmeler genellikle ülke pazarlarının yerel koşullarındaki farklılıklara bağlı olarak fiyat belirler. Farklılaştırılmış fiyatlama stratejisinde ülke pazarlarında fiyat koordinasyonu yerine yerel koşullar esas alınmaktadır. Rekabet koşullarının yarattığı baskı, döviz kuru farklılıkları, müşteri tercihleri ve satın alma gücü, dağıtım kanalları ve aracıların etkileri, aynı ürünün farklı ülke pazarlarında farklı fiyat düzeylerinde satılmasına neden olmaktadır.


12. Soru

İşletmeler küresel pazarlarda hangi yaklaşımlara bağlı olarak fiyatlama stratejilerini oluştururlar?

Cevap

İşletmeler küresel pazarlarda maliyete dayalı ve pazara dayalı olmak üzere iki temel yaklaşıma bağlı olarak fiyatlama stratejilerini oluştururlar.


13. Soru

Dış pazarlarda faaliyet göstermek ne tür ek maliyetleri beraberinde getirir?

Cevap

Dış pazarlara açılmak söz konusu olduğunda işletmelerin normal üretim maliyetleri dışında birtakım maliyetleri göze almaları gerekmektedir. Üretim için kullanılan iş gücü, ham madde, ara ürünler ve genel giderler normal maliyetler olarak kabul edilirken dış pazarlarda faaliyet göstermek şu tür maliyetleri de beraberinde getirir • Dış pazarlar için ürünün değiştirilmesi ya da uyarlanması, • İhracat işlemlerinin maliyetleri: insan kaynağı, pazar araştırması, nakliye ve sigorta maliyetleri, iletişim ve tutundurma maliyetleri, • Dış pazarlara girmenin getirdiği maliyetler: Gümrük vergileri, kredi riskleri, siyasi riskler ve döviz kuru riskleridir.


14. Soru

Toplam maliyet fiyatlaması en çok hangi durumlarda kullanılır?

Cevap

Toplam maliyet fiyatlaması en çok, • Belirli satış düzeylerinin beklendiği, • İşletmenin yatırımını derhal karşılamayı hedeflediği ve daha sonra fiyat düşürmeye gittiği ve • Şirketin uzun vadede sürekli fiyat düşürme politikası yönelik bir fiyat stratejisi benimsediği durumlarda kullanılır.


15. Soru

Her bir birim ürünün üretilmesi sonucunda ortaya çıkan maliyetlere ne denilmektedir?

Cevap

Marjinal maliyetler, her bir birim ürünün üretilmesi sonucunda ortaya çıkan maliyetleri ifade etmektedir. 


16. Soru

Pazara dayalı fiyatlama stratejileri kaç grupta sınıflandırılabilir?

Cevap

Pazara dayalıfiyatlama stratejileri genellikle düşük ya da yüksek fiyat stratejileri olarak iki grupta sınıflanabilir.


17. Soru

Günümüz pazar koşullarında pazarın kaymağını almaya yönelik fiyatlama stratejilerini kullanma imkanı ne sebeple pek mümkün olmamaktadır?

Cevap

Günümüz pazar koşullarında bir yandan ülke pazarlarında fiyata duyarlı olmayan pazar bölümleri bulmak gittikçe zorlaşırken diğer yandan karlı pazarlar derhal rakipleri buralara çekerken pazarın kaymağını almaya yönelik fiyatlama stratejilerini kullanma imkanı ortadan kalkmaktadır.


18. Soru

İşletmelerin çoğunlukla uzun vadede etkin bir üretici olarak dış pazarlarda yerleşik olmayı ve rakipler pazara girmeden optimum satış hacmine ulaşmayı hedeflediği fiyatlandırma yaklaşımı hangisidir?

Cevap

Talep eğrisinde hareket etmeye yönelik fiyatlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, esas olarak pazarın kaymağını almaya yönelik fiyatlamaya benzemekle birlikte gerekli koşullar ortaya çıktığında işletmenin fiyatı hızla düşürmesine imkân verir.


19. Soru

Hangi tür fiyatlandırma stratejisi ancak düşük maliyetli üretim yapabilen büyük üreticiler tarafından uluslararası pazarlardaki zayıf ve küçük üreticileri pazardan silmek niyeti doğrultusunda kullanılabilir?

Cevap

Yok etme amaçlı fiyatlama stratejisi ise, uluslararası pazarlardaki mevcut rakipleri ortadan kaldırma amacıyla fiyat belirlemeyi içerir. Bu tür bir strateji ancak düşük maliyetli üretim yapabilen büyük üreticiler tarafından uluslararası pazarlardaki zayıf ve küçük üreticileri pazardan silmek niyeti doğrultusunda kullanılabilir.


20. Soru

Ana işletmenin yurt dışındaki satış kuruluşlarına doğru olan ürün akışlarında makul kabul edilen fiyatların üzerinde transfer fiyatları verilmesinin nedenleri nelerdir?

Cevap

Ana işletmenin yurt dışındaki satış kuruluşlarına doğru olan ürün akışlarında makul kabul edilen fiyatların üzerinde transfer fiyatları verilmesinin nedenleri şöyle özetlenebilir:

Kurumlar vergisinin ana işletmenin bulunduğu ülkedekinden yüksek olması; • Kardan daha fazla pay almak için yapılan baskılar, • Siyasi istikrarsızlık, • Yüksek enflasyon oranı, • Nihai ürün fiyatlarının üretim maliyetlerine dayalı olarak devlet tarafından kontrol edilmesi ve • Rakipleri pazardan uzak tutmak amacıyla yan satış kuruluşunun faaliyetlerini gizleme arzusudur. Pazar temelli olarak yapılan


1. Soru

Fiyatlama kararları nedir?

Cevap

Fiyatlama kararları, esas olarak ilk fiyatı belirlemeyi ve uygulanan fiyatı zaman içinde değiştirmeyi içeren kararlardır.

2. Soru

fiyatlama kararlarında hangi noktalara dikkat edilmelidir?

Cevap

Satışın yapılacağı grupların yanı sıra, fiyatlama kararları şu noktalara da dikkat edilmesini gerektirir:

• Bir ürün dizisi içindeki ürünlerin fiyatları arasındaki ve bir ürün karması içindeki ürünleri fiyatları arasındaki ilişkiler,

• Ürünlerin grup olarak mı fiyatlandırılacağı yoksa tek tek mi fiyatlandırılacağı,

• Özellikle büyük işletmeler açısından nihai tüketiciler veya kullanıcıların ödeyeceği fiyatın belirli bir düzeyde tutulmasını kontrol edilip edilemeyeceği,

• Pazarların coğrafik konumuna göre fiyatlama yapılıp yapılmayacağı.

3. Soru

Uluslararası pazarlarda uygulanan fiyatın yapısını anlamak için hangi faktörlere bakmak gerekmektedir?

Cevap

• Maliyetler, • Pazar koşulları ve müşteri davranışları (talep veya değer), • Rekabet koşulları, • Yasal, siyasi ve ekonomik koşullar, • İşletmenin genel politikaları ve pazarlama karması.

4. Soru

Fiyatlamayı etkileyen temel faktörlerin başında ne gelmektedir?

Cevap

Maliyetler, fiyatlamayı etkileyen temel faktörlerin başında gelmektedir

5. Soru

Yerel pazarlar ile dış pazarlarda uygulanacak fiyatlara yansıyan maliyetler temelde hangi kalemlerden oluşur?

Cevap

Yerel pazarlar ile dış pazarlarda uygulanacak fiyatlara yansıyan maliyetler temelde iş gücü, ham madde, ara mamüller, satış, nakliye ve genel giderler gibi maliyet kalemlerinden oluşur.

6. Soru

Satış hacminin yüksek olduğu durumlarda maliyetle ilgili ne söylenebilir?

Cevap

satış hacminin yüksek olduğu durumlarda temel maliyetler toplam maliyetin küçük bir kısmını oluşturur ve dolayısıyla maliyet tabanında bir düşüş gözlenir, buna bağlı olarak da uygulanacak fiyat da değişiklikler olabilir.

7. Soru

Alıcı açısından tüm seçenekleri incelemesinin maliyeti nedir? Alıcı açısından satın alma zamanı mı, yoksa teslimat zamanı mı daha önemlidir? Alıcı farklı ürün seçeneklerinin fiyatlarını ve performanslarını karşılaştırabilecek beceriye sahip midir? Alıcı herhangi bir maliyete katlanmadan tedarikçi değiştirme olanağına sahip midir?

Fiyatlamaya temel oluşturacak talep tahminlemesinde sorulan yukarıdaki sorular neye cevap almak istemektedir?

Cevap

Söz konusu sorular müşteri arama yapma ve kullanma sorularıdır.

8. Soru

Pazardaki rekabetin niteliği de fiyatlama açısından nasıl bir önem taşımaktadır?

Cevap

Fiyatlamanın yapılacağı pazardaki rekabet koşulları tam rekabete yakın ise ürün fiyatları pazarda belirlenir. Pazarda belirlenen bu fiyat ise, çoğunlukla maliyetlerin hemen üzerinde olur ve küçük işletmelerin de pazarda varlıklarını sürdürmesine imkân verir. Tekelcirekabetin geçerli olduğu pazarlarda ise tedarikçi ürün kalitesi, tutundurma çabaları ve kanal politikaları üzerinde değişiklikler yaparak seçilmiş pazar bölümlerinde “toplam ürün”ün fiyatını uygular. Oligopolistik rekabetin yaşandığı pazarlarda, maliyet tabanı ile fiyat tavanı arasında uygulanacak fiyatı belirleyen noktaya diğer oligopol rakiplerin tepkilerine göre karar verilir.

9. Soru

İşletmeler uluslararası pazarlarda fiyatlama ile ilgili olarak hangi hedefler doğrultusunda strateji belirleyebilirler?

Cevap

• Yatırımın tatmin edici düzeyde geri dönüşü • Pazar payını koruma • Önceden belirlenmiş karlılık hedefine ulaşma • Mümkün olan en yüksek pazar payı • Önceden belirlenmiş satış düzeyine ulaşma • Kar maksimizasyonu • Fiyat aralığının yüksek ucunda fiyatlama • Yatırımın en yüksek düzeyde geri dönüşü • Rakip ürünlerin fiyat düzeylerini yakalama.

10. Soru

İşletmenin fiyatlama kararlarını doğrudan etkileyebilen dışsal faktörler neler olabilmektedir?

Cevap

İşletmenin fiyatlama kararlarını doğrudan etkileyebilen dışsal faktörlerdeki değişimler, işletmelerin fiyatları üzerindeki kontrolü sınırlandırmaktadır. Ülke para birimleri ve bunlar arasındaki döviz kuru dalgalanmaları, enflasyon oranları, gümrük kotaları ve vergilerindeki değişimler, fiyatlama kararlarını etkilediği gibi işletmelerin uyguladıkları veya uygulamayı planladıkları fiyatlar üzerindeki kontrollerini de azaltabilir.

11. Soru

Farklılaştırılmış fiyatlama stratejisi nedir?

Cevap

İşletmeler genellikle ülke pazarlarının yerel koşullarındaki farklılıklara bağlı olarak fiyat belirler. Farklılaştırılmış fiyatlama stratejisinde ülke pazarlarında fiyat koordinasyonu yerine yerel koşullar esas alınmaktadır. Rekabet koşullarının yarattığı baskı, döviz kuru farklılıkları, müşteri tercihleri ve satın alma gücü, dağıtım kanalları ve aracıların etkileri, aynı ürünün farklı ülke pazarlarında farklı fiyat düzeylerinde satılmasına neden olmaktadır.

12. Soru

İşletmeler küresel pazarlarda hangi yaklaşımlara bağlı olarak fiyatlama stratejilerini oluştururlar?

Cevap

İşletmeler küresel pazarlarda maliyete dayalı ve pazara dayalı olmak üzere iki temel yaklaşıma bağlı olarak fiyatlama stratejilerini oluştururlar.

13. Soru

Dış pazarlarda faaliyet göstermek ne tür ek maliyetleri beraberinde getirir?

Cevap

Dış pazarlara açılmak söz konusu olduğunda işletmelerin normal üretim maliyetleri dışında birtakım maliyetleri göze almaları gerekmektedir. Üretim için kullanılan iş gücü, ham madde, ara ürünler ve genel giderler normal maliyetler olarak kabul edilirken dış pazarlarda faaliyet göstermek şu tür maliyetleri de beraberinde getirir • Dış pazarlar için ürünün değiştirilmesi ya da uyarlanması, • İhracat işlemlerinin maliyetleri: insan kaynağı, pazar araştırması, nakliye ve sigorta maliyetleri, iletişim ve tutundurma maliyetleri, • Dış pazarlara girmenin getirdiği maliyetler: Gümrük vergileri, kredi riskleri, siyasi riskler ve döviz kuru riskleridir.

14. Soru

Toplam maliyet fiyatlaması en çok hangi durumlarda kullanılır?

Cevap

Toplam maliyet fiyatlaması en çok, • Belirli satış düzeylerinin beklendiği, • İşletmenin yatırımını derhal karşılamayı hedeflediği ve daha sonra fiyat düşürmeye gittiği ve • Şirketin uzun vadede sürekli fiyat düşürme politikası yönelik bir fiyat stratejisi benimsediği durumlarda kullanılır.

15. Soru

Her bir birim ürünün üretilmesi sonucunda ortaya çıkan maliyetlere ne denilmektedir?

Cevap

Marjinal maliyetler, her bir birim ürünün üretilmesi sonucunda ortaya çıkan maliyetleri ifade etmektedir. 

16. Soru

Pazara dayalı fiyatlama stratejileri kaç grupta sınıflandırılabilir?

Cevap

Pazara dayalıfiyatlama stratejileri genellikle düşük ya da yüksek fiyat stratejileri olarak iki grupta sınıflanabilir.

17. Soru

Günümüz pazar koşullarında pazarın kaymağını almaya yönelik fiyatlama stratejilerini kullanma imkanı ne sebeple pek mümkün olmamaktadır?

Cevap

Günümüz pazar koşullarında bir yandan ülke pazarlarında fiyata duyarlı olmayan pazar bölümleri bulmak gittikçe zorlaşırken diğer yandan karlı pazarlar derhal rakipleri buralara çekerken pazarın kaymağını almaya yönelik fiyatlama stratejilerini kullanma imkanı ortadan kalkmaktadır.

18. Soru

İşletmelerin çoğunlukla uzun vadede etkin bir üretici olarak dış pazarlarda yerleşik olmayı ve rakipler pazara girmeden optimum satış hacmine ulaşmayı hedeflediği fiyatlandırma yaklaşımı hangisidir?

Cevap

Talep eğrisinde hareket etmeye yönelik fiyatlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, esas olarak pazarın kaymağını almaya yönelik fiyatlamaya benzemekle birlikte gerekli koşullar ortaya çıktığında işletmenin fiyatı hızla düşürmesine imkân verir.

19. Soru

Hangi tür fiyatlandırma stratejisi ancak düşük maliyetli üretim yapabilen büyük üreticiler tarafından uluslararası pazarlardaki zayıf ve küçük üreticileri pazardan silmek niyeti doğrultusunda kullanılabilir?

Cevap

Yok etme amaçlı fiyatlama stratejisi ise, uluslararası pazarlardaki mevcut rakipleri ortadan kaldırma amacıyla fiyat belirlemeyi içerir. Bu tür bir strateji ancak düşük maliyetli üretim yapabilen büyük üreticiler tarafından uluslararası pazarlardaki zayıf ve küçük üreticileri pazardan silmek niyeti doğrultusunda kullanılabilir.

20. Soru

Ana işletmenin yurt dışındaki satış kuruluşlarına doğru olan ürün akışlarında makul kabul edilen fiyatların üzerinde transfer fiyatları verilmesinin nedenleri nelerdir?

Cevap

Ana işletmenin yurt dışındaki satış kuruluşlarına doğru olan ürün akışlarında makul kabul edilen fiyatların üzerinde transfer fiyatları verilmesinin nedenleri şöyle özetlenebilir:

Kurumlar vergisinin ana işletmenin bulunduğu ülkedekinden yüksek olması; • Kardan daha fazla pay almak için yapılan baskılar, • Siyasi istikrarsızlık, • Yüksek enflasyon oranı, • Nihai ürün fiyatlarının üretim maliyetlerine dayalı olarak devlet tarafından kontrol edilmesi ve • Rakipleri pazardan uzak tutmak amacıyla yan satış kuruluşunun faaliyetlerini gizleme arzusudur. Pazar temelli olarak yapılan

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.