Açıköğretim Ders Notları

Lojistikte Teknoloji Kullanımı Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Açıköğretim ders notları öğrenciler tarafından ders çalışma esnasında hazırlanmakta olup diğer ders çalışacak öğrenciler için paylaşılmaktadır. Sizlerde hazırladığınız ders notlarını paylaşmak istiyorsanız bizlere iletebilirsiniz.

Açıköğretim derslerinden Lojistikte Teknoloji Kullanımı Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim için hazırlanan  ders çalışma dokümanına (ders özeti / sorularla öğrenelim) aşağıdan erişebilirsiniz. AÖF Ders Notları ile sınavlara çok daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Sınavlarınızda başarılar dileriz.

Barkod Ve Rfıd Teknolojileri

1. Soru

Otomatik veri toplama nedir?

Cevap

Otomatik veri toplama (OVT); %100 doğrulukla fiziksel nesneleri tanımayı ve bu nesneler ile ilgili adet, konum, ürün bilgisi gibi ihtiyaç duyulan bilgilere ulaşmayı hedefleyen teknolojiler ailesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.


2. Soru

Otomatik veri toplama teknoloji hangi gruplara ayrılmaktadır?

Cevap

Otomatik veri toplama teknoloji grupları/aileleri şunlardır: ? Optik karakter tanıma ? Kablosuz teknolojiler ? Çipli kartlar ? Dokunmatik teknolojiler ? Biyometrik tanıma


3. Soru

Optik karakter tanıma amaçlı kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Optik karakter tanıma amaçlı kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Barkodlar ? İki boyutlu barkodlar ? Optik karakter tanıma (OCR) ? Makine görüş sistemleri


4. Soru

Kablosuz teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Kablosuz teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Radyo frekans veri iletişimi (RFDC) ? Radyo frekans tanıtma (RFID)


5. Soru

Çipli kartlarda kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Çipli kartlarda kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Manyetik şeritli kartlar ? Manyetik mürekkep karakter tanımlama (MICR) ? Çipli kartlar ? Optik (lazer) kartlar


6. Soru

Dokunmatik teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Dokunmatik teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Manyetik kalemler ? Dokunmatik ekranlar


7. Soru

Biyometrik tanımada kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Biyometrik tanımada kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Otomatik konuşma tanıma ? El geometrisi ? Göz retina taraması


8. Soru

Barkod nedir?

Cevap

Barkod, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.


9. Soru

En yaygın OVT teknolojisi nedir?

Cevap

En yaygın OVT teknolojisi barkodlamadır.


10. Soru

Barkodların en büyük faydaları nelerdir?

Cevap

Barkodların en büyük faydaları, veri toplama işleminin hızı ve doğruluğudur.


11. Soru

Barkod taramadaki hata oranı nedir?

Cevap

Barkod taramayla, girilen her üç ila dört milyon karakterden birinde hata olur. Eğer barkod üzerinde bir kontrol hanesi varsa hata oranları aslında yok edilir.


12. Soru

Barkod hangi alanlarda kullanılır?

Cevap

Barkodlar; üretim, gıda, perakende, sağlık hizmeti, ulaştırma ve lojistiği içeren pek çok endüstride kullanılmaktadır. En temel barkod uygulamaları malzeme veya kişi takip sistemleridir.


13. Soru

Barkodlama sistemleri kaç parçadan oluşur?

Cevap

Barkodlama sistemleri genelde 3 parçadan oluşur; barkod etiketleri, okuyucular ve yazıcılar.


14. Soru

Kaç tip barkod vardır, bunlar nelerdir?

Cevap

3 tip barkod vardır: Dikey çizgili barkod, matris barkod ve içiçe barkod.


15. Soru

Bir barkod sembolü hangi bölgelerden oluşur?

Cevap

Bir barkod sembolü şu bölgelerden oluşur: 1. Durgun bölgeler 2. Başlama ve durma bölgeleri 3. Veri karakterleri


16. Soru

Başlama ve durdurma karakterleri hangi amaçlara hizmet eder?

Cevap

Birincisi, her semboloji tekil bir başlama/durdurma karakter kombinasyonuna sahip olacağından tekil bir şekilde bir sembolojiyi tanır. Bu özellik bir tarayıcıya, çeşitli sembolojiler arasında otomatik ayrıma gitme imkânı tanır. İkincisi, tarayıcının taramanın yapıldığı yönü belirlemesine izin verir. Çoğu barkodlar, sağdan sola ya da soldan sağa okunabilir. Başlama/durdurma karakterleri bu tarama yönünü işaret eder. Son olarak; tarayıcıya, başlama karakterini geçtiğinde, okumaya başlamasını ve durdurma karakterine gelindiğinde okumayı sonlandırmasını işaret eder.


17. Soru

Veri karakterleri nedir?

Cevap

Veri karakterleri koddaki asıl mesajlardır.


18. Soru

Veri karakterleri barkodun neresinde yer alır?

Cevap

Başlama ve durdurma karakterleri arasında.


19. Soru

X boyutu nedir?

Cevap

Bir barkoddaki en dar çizgi veya boşluk X boyutu olarak adlandırılır.


20. Soru

Barkodda sembolojinin işlevi nedir?

Cevap

Semboloji, bir barkod sembolünde bilginin nasıl kodlandığını kontrol eder.


21. Soru

Barkodda ne tür sembolojiler vardır?

Cevap

Barkoddaki semboloji türleri şunlardır: ? Ayrık ve Devamlı Sembolojiler ? İki Genişlikli ve Çoklu Genişlikli Sembolojiler


22. Soru

Ayrık ve devamlı sembolojiler arasındaki yapısal farklılık nedir?

Cevap

Ayrık olarak yazılan karakterler bir barla başlar, bir barla biter ve her karakterin arasında bir boşluk bulunur. Devamlı koddaki karakterler ise; bir barla başlar, bir boşlukla biterler ve bir karakter ile diğeri arasında bir boşluğa sahip değillerdir.


23. Soru

Barkodlama sistemini seçerken sembolojileri değerlendirmek için hangi konulara dikkat etmek gerekir?

Cevap

Barkodlama sistemini seçerken sembolojileri değerlendirmek iç in aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir: ? Karakter takımı hangi alfabeler, numaralar ve özel karakterler sembolojide bulunmaktadır? ? Semboloji tipi ayrık veya devamlı? ? Eleman genişliklerinin sayısı geniş barlar/boşluklarda kaç çeşit farklı X bulunmaktadır? ? Bir oluşumda sabit ya da değişken karakter uzunlukları mı var? ? Yoğunluk-her inçte kaçadet karakter bulunuyor?


24. Soru

En yaygın barkod tipleri nelerdir?

Cevap

50’den fazla barkod tipi bulunmakla birlikte en yaygın olanları şunlardır: UPC-A, UPC-E, EAN, Code 39, Interleaved 2 of 5 (I 2/5), Code I28, UCC/EAN 128, Codebar, Postnet, Pharmacode, PDF-417.


25. Soru

ABD dışındaki tüm ülkelerin perakende kodlanmasında hangi barkod kullanılmaktadır?

Cevap

EAN


26. Soru

Code 128 niçin tasarlanmıştır?

Cevap

Temel olarak ürün/sevkiyat tanımlamaları için tasarlanmıştır.


27. Soru

Bar yüksekliklerindeki değişme göre kodlama yapan barkod tipi hangisidir, ne amaçla kullanılır?

Cevap

Postnettir. Postnet (POSTal Numerical Encoding Technique) barkodu ABD Posta Servisi tarafından mektuplardaki Posta Kodu bilgisini kodlamak iç in geliştirilmiştir.


28. Soru

Pharmacode niçin kullanılır?

Cevap

Pharmacode sembolleri özellikle ilaç sanayinde paketleme kontrol sistemlerinde kullanılırlar. 255 karakterlik ASCII tablosunun tamamını kodlayabilir.


29. Soru

255 karakterlik ASCII tablosunun tamamını hangi barkod tipi kodlayabilir?

Cevap

PDF 417


30. Soru

Barkod okuyucu ne yapar?

Cevap

Bir barkod okuyucu, bir barkod sembolüne optik olarak kodlanmış bilgiyi çıkartır ve daha sonra onu bilgisayar uyumlu dijital veri haline çevirir.


31. Soru

Bir okuyucu hangi bileşenden oluşur ve bunlar ne işe yarar?

Cevap

Bir okuyucu iki ana bileşenden oluşur; bir girdi cihazı ve kod çözücü. Girdi cihazı; ışık enerjisiyle barkod sembolü nü aydınlatmaya yarar ve daha sonra sembolü n lokalize bölgesinden yansıyan ışık miktarını inceler. Kod çözücü, önce ışık enerjisini dijital formata dönüştürmeye yarar. Daha sonra dijital verileri insanların okuyabileceği karakterler haline çevirir.


32. Soru

Okuyucu tiplerine örnekler veriniz?

Cevap

Tarama kalemleri, CCD okuyucular, lazer diyot okuyucular.


33. Soru

Tarama kalemlerinin dezavantajları nelerdir?

Cevap

Tarama kalemleri birçok hatalı kullanım nedeniyle yanlışlıklara neden olabilir. Tipik hatalar; çok yavaş tarama, sessiz bölgeye ulaşmadan taramayı durdurmak, ilk sessiz bölgeden taramaya başlayamamak, sembolün dikey çizgilerini atlamaktır. Bunlara ek olarak bir kalemle barkod sembolünü taramak için geçen zaman daha uzundur ve güvenilirliği güncel temassız okuma teknolojilerinin herhangi birinden daha azdır.


34. Soru

Lazer diyot okuyucuların avantajları nelerdir?

Cevap

Bu cihazlar saniyede kırktan fazla barkod sembolü taraması yapabilirler. Bu teknolojinin avantajı tarama işlemini yapan operatörün minimum çaba harcamasıdır. Buna ek olarak, bir saniye içinde fazla sayıda tarama girişimi yapılabilmesiyle düşük kalitedeki semboller başarıyla okunabilmektedir.


35. Soru

Kablosuz bilgi toplama ne anlama gelmektedir?

Cevap

Kablosuz bilgi toplama; klavyeler, veri terminalleri, optik karakter tanıma için okuyucular, barkodlar, manyetik şeritler, radyo frekansı tanımlama etiketleri vb. gibi bir veri kaynağı ile ana bilgisayar arasında radyo bağlantısı üzerinden veri aktarım sistemleri anlaşılmaktadır.


36. Soru

RFID teknolojisi ne anlama gelir?

Cevap

RFID teknolojisi, radyo frekansları aracılığıyla nesneleri tanımlama yöntemidir.


37. Soru

RFID teknolojisi neye alternatif olarak kullanılabilir?

Cevap

Bu teknoloji; etiketlerin kirlenebildiği, boyanabildiği, hasar görebildiği veya mesafenin uygun okumaya engel olduğu ortamlarda tam anlamıyla çalışamayan barkod sistemlerine bir alternatiftir.


38. Soru

RFID sistemlerinin bileşenleri nelerdir?

Cevap

RFID sistemleri üç ana bileşene sahiptir: Okuyucu, anten ve etiketler.


39. Soru

Kablosuz veri toplama sistemlerinin, geleneksel veri toplama sistemlerine göre daha fazla tercih edilebilir olmasının nedenlerine birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Ucuz malzemenin doğrudan getirebildiği taşınabilirlik, ? Yaratıcı olmanın ve farklı çözümler ortaya koyabilmenin kolaylığı, ? Kablolu bağlantı ve onunla ilişkili maliyetlerin elenmesi nedeniyle daha düşük maliyete sahip olması, ? Kablolu bağlantının sınırlamalarını kaldırması


40. Soru

RFID teknolojisi ile barkodları birkaç açıdan kıyaslayınız?

Cevap

? Barkodların okunması iç in görüş mesafesi gereklidir. RFID etiketlerinin okunması veya güncellenmesi için görüş mesafesi gerekli değildir. ? Barkodlar teker teker okunmalıdır. Aynı anda birden çok RFID etiketi okunabilir. ? Barkodlar kirli veya hasar görmeleri durumunda okunamazlar. RFID etiketleri kirli ortamlarda okunabilirler. ? Barkodların kaydedilmesi için görünür olmaları gereklidir. RFID etiketleri çok incedir, bir malzemenin içinde oldukları takdirde bile okunabilirler. ? Barkodlar sadece herhangi bir malzemenin türünü belirler. RFID etiketleri malzemeleri belirleyebilir. ? Barkodların üstündeki veriler güncellenemez. RFID etiketleri ü zerindeki veriler defalarca güncellenebilir.


41. Soru

RFID etiketler kaç gruba ayrılır, bunların çalışma prensipleri nelerdir?

Cevap

RFID etiketler, genel olarak 3 ana grupta ele alınabilir: ‘pasif’, ‘yarı-aktif’ ve ‘aktif’ etiket sistemler. ? Pasif etiketler, sorgulanan RF alanından aldıkları enerjiyle ü zerlerindeki mikroçiplere güç verirler ve ardından yine aynı RF alanını kullanarak mikroçipteki veriyi okuyucuya iletirler. Bu prosesin teknik adı modüle edilmiş geri serpme (modulated back-scatter) olarak tercüme edilebilir. ? Aktif etiketler ise, ü zerinde küçük bir güç kaynağı barındırır ve ü zerinde tutmuş olduğu bilgileri kendi güç kaynağı ile okuyucu cihaza gönderebilirler. ? Yarı-aktif etiketler de, küçük bir güç kaynağı barındırırlar ancak okuyucu ile etiket arasındaki iletişim, pasif etiketlerdeki gibi modüle edilmiş geri serpme yöntemiyle gerçekleştirilir.


42. Soru

RFID teknolojisini araştırırken detaylı inceleme gerektiren konular nelerdir?

Cevap

RFID teknolojisini araştırırken detaylı inceleme gerektiren konulardan bazıları şunlardır: ? Etiket maliyeti, ? Etiket boyutu, ? Altyapı maliyeti, ? Okuma mesafesi? Devlet düzenlemeleri, ? Çarpışma önleyiciler, ? Gizlilik kaygıları.


43. Soru

RFID teknolojisinin kullanıldığı alanlar nelerdir?

Cevap

? Varlık kullanımı, ? Envanter izleme ve bakım, ? Süreçlerdeki ürün/malzeme akış kontrolü, ? Envanter denetimi, ? Hırsızlık kontrolü, ? Kimlik doğrulama, ? Ödeme sistemleri, ? Bilgilerin otomatik olarak görüntülenmesi, ? Tedarik zinciri


44. Soru

RFID kimlik doğrulama uygulamalarına örnekler veriniz?

Cevap

Kişisel kimlik doğrulamanın bilinen örnekleri; şirket giriş rozetleri, ulaşım sistemi kartları, elektronik pasaport ve kimlik kartlarıdır. Nesneler için, kimlik doğrulamada mevcut uygulama alanları; sahteciliği önlemek adına ilaç sektöründe ilaçların ve lüks tüketim sektöründe değerli malların etiketlenmesini kapsamaktadır


45. Soru

Tedarik zincirinde RFID kullanımının getirdiği kazanımlara üretici açısından birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Sipariş yükleme zamanlarında azalma, ? Sipariş gönderimlerinde doğruluk, ? Perakendeciden daha iyi tüketici satış verisi sağlanması, ? Düşük sahtecilik, ? Tedarikçi stoklarının daha iyi yönetilmesi


46. Soru

Tedarik zincirinde RFID kullanımının getirdiği kazanımlara Lojistik servis sağlayıcı açısından birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Daha iyi sipariş teslim oranları, ? Stok daralmasında azalma, ? Yönetim ve insan hatalarında azalma, ? Düşük işçilik gereksinimleri


47. Soru

Tedarik zincirinde RFID kullanımının getirdiği kazanımlara perakendeci açısından birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Mağaza içi yerleşimin gerçek zamanlı veriler ile daha iyi yapılması, ? Satış noktası etkinliğinin artması, çıkış kontrollerinde doğruluk, ? Geliştirilmiş ters lojistik faaliyetleri, ? Raf ve depo seviyesinde daha doğru ve hızlı stok takibi


48. Soru

Kalem bazlı otomatik veri toplama teknolojisi kullanımına birkaç uygulama örneği veriniz?

Cevap

Tipik uygulamalar; doktorların vizite esnasında hasta kartlarının doldurulması, park görevlileri tarafından uygulama amaçlı, paketlerin ulaşım formlarının doldurulması, yerinde denetim uygulamaları ve kalite kontrol bilgilerinin kayıt altına alınmasındadır.


49. Soru

Çip kartlar en çok nerede kullanılmaktadır?

Cevap

Bu kartlar öncelikle Avrupa’da iletişim ve bankacılık alanlarında kullanılmaktadır. Bunların en geniş kullanım alanları önceden ödemeli telefon kartlarıdır


50. Soru

Dokunmatik sistemlerin tipik uygulama alanları nelerdir?

Cevap

Tipik uygulamalar; geçiş kontrolü, havya eğitimi ve yangın söndürücüler, gaz silindirler veya paletler gibi varlıkların izlenmesidir.


51. Soru

Otomatik ses tanıma sistemlerinin kullanıldığı güncel uygulama örnekleri nelerdir?

Cevap

Son günlerdeki uygulama örnekleri, hem hareketli bir işi gözlemleyip hem de portatif bir ASR cihazına konuşması gereken kullanıcının; iş ölçüm standartlarının otomatik olarak oluşturulmasını, yüzlerce mikroelektronik çipin üzerinde bir mikroskop boyunca görsel denetim gerçekleştirirken hataların kayıt altına alınmasını, telefonda uçak rezervasyonun yaptırılmasını, metin dikte sistemlerine konuşularak ev ödevlerinin yapılması sırasında öğrenme güçlüklerinin (disleksi gibi) üstesinden gelinmesini kapsar.


52. Soru

Gelecek trendlere örnekler veriniz?

Cevap

Kalıcı barkodlar, direkt işaretleme, daha küçük barkod bileşen genişlikleri, iki boyutlu barkodların kullanımının artması, akıllı kart teknolojileri, vs


53. Soru

Barkod bileşen sembollerinin genişliklerinin küçülmesinin faydaları nelerdir?

Cevap

Barkod bileşen sembollerinin genişliklerinin, gelişen işleme ve taranma teknolojileri ile küçülmesi sayesinde; pratik olarak, ürün hakkında daha fazla bilginin kodlanmasına olanak sağlanması gibi bir avantaj elde edilmiştir. Bu, barkodlar için çok sayıda uygulama alanında, önemli derece artışı da sağlayacaktır.


54. Soru

RFID teknolojisinin ilerde kullanım alanları neler olabilir?

Cevap

Bu teknoloji sonunda; yüksek hızlı ayrıştırmanın ve izlemenin yapılması gerektiği paket ulaşım sistemlerinde, bir dolu sepet malzemenin altındaki bir anten ile hareketli bir şerit üzerinde eş zamanlı kontrol edilmesi gereken bakkaliye sistemlerinde ve perakendecilik sektöründe hırsızlık olaylarının minimize edilmesi gerektiği durumlarda kullanılacaktır.


55. Soru

Otomatik veri toplama nedir?

Cevap

Otomatik veri toplama (OVT); %100 doğrulukla fiziksel nesneleri tanımayı ve bu nesneler ile ilgili adet, konum, ürün bilgisi gibi ihtiyaç duyulan bilgilere ulaşmayı hedefleyen teknolojiler ailesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.


56. Soru

Endüstriyel uygulamalarda OVT teknolojileri hangi gruplara ayrılır?

Cevap

Endüstriyel uygulamalarda OVT teknolojileri beş farklı gruba ayırılmaktadır. Optik cihazlar, kablosuz teknolojiler, manyetik kartlar, dokunmatik teknolojiler ve biyometrik tanıma.


57. Soru

Barkodlama sistemleri hangi parçalardan oluşmaktadır?

Cevap

Barkodlama sistemleri genelde 3 parçadan oluşur; barkod etiketleri, okuyucular ve yazıcılar.


58. Soru

Barkodların en büyük yararı nedir?

Cevap

Barkodların en büyük faydaları, veri toplama işleminin hızı ve doğruluğudur. Bir barkod sembolü üzerinde kodlanmış bilgi, bir işlemin oluşması için veri tabanında soruşturma yapan tipik bir anahtardır.


59. Soru

Barkod sembolünün bölümleri nelerdir?

Cevap

Barkod sembolünün bölümleri: Durgun bölge, başlama karakteri, veri karakterleri ve durma karakteridir.


60. Soru

Sembolojilerin barkodlar üzerindeki görevi nedir?

Cevap

Bir semboloji, bir barkod sembolünde bilginin nasıl kodlandığını kontrol eder.


61. Soru

Barkodlama sistemini seçerken sembolojiler hangi kriterler çerçevesinde değerlendirilmelidir?

Cevap

Barkodlama sistemini seçerken sembolojileri değerlendirmek için aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir: • Karakter takımı – hangi alfabeler, numaralar ve özel karakterler sembolojide bulunmaktadır? • Semboloji tipi – ayrık veya devamlı? • Eleman genişliklerinin sayısı – geniş barlar/boşluklarda kaç çeşit farklı “X” bulunmaktadır? • Bir oluşumda sabit ya da değişken karakter uzunlukları mı var? • Yoğunluk-her inçte kaç adet karakter bulunuyor?


62. Soru

En yaygın olarak kullanılan barkod tiplerinden üç tanesini yazınız.

Cevap

UPC-A ABD’de en çok tanınan ve kullanılan semboldür. Ana kullanım alanı ABD perakende endüstrisidir. Bu sembol 12 nümerik karakterden oluşan sabit uzunluğa sahiptir. UPCA ile kodlanan bilgiler standardize bir formata uyarlanır. UPC-A kodunun 12. dijiti önceki 11 dijitten hesaplanan bir kontrol numarasıdır. UPC-A 12 nümerik karakteri kodlamasına karşın, UPC-E yalnızca 8 nümerik karakteri kodlamaktadır. Bu kodlama dili UPC-A’nın sıkıştırılmış bir versiyonudur. ABD dışında tüm ülkeler perakende ürünlerin kodlanmasında EAN barkodunu kullanmaktadır. Bu kodlama dili 13 nümerik karakter kullanmasının dışında UPC-A ile aynıdır.


63. Soru

Barkod okuyucunun işlevi nedir?

Cevap

Bir barkod okuyucu, bir barkod sembolüne optik olarak kodlanmış bilgiyi çıkartır ve daha sonra onu bilgisayar uyumlu dijital veri haline çevirir.


64. Soru

Barkod okuyuşunun ana bileşenleri nelerdir?

Cevap

Bir okuyucu iki ana bileşenden oluşur; bir girdi cihazı ve kod çözücü. Girdi cihazı; ışık enerjisiyle barkod sembolünü aydınlatmaya yarar ve daha sonra sembolün lokalize bölgesinden yansıyan ışık miktarını inceler. Barkod sembol boşlukları barlardan daha fazla ışık yansıtacaktır. Kod çözücü, önce ışık enerjisini dijital formata dönüştürmeye yarar. Daha sonra dijital verileri insanların okuyabileceği karakterler haline çevirir. Okuyucunun tipine bağlı olarak, girdi cihazı ve kod çözücü ayrı üniteler olabileceği gibi tek ünite içine de konulabilir.


65. Soru

Yaygın kullanılan okuyucu teknolojileri nelerdir?

Cevap

Yaygın kullanılan okuyucu teknolojileri; CCD okuyucular, lazer diyot okuyucular ve tarama kalemleri.


66. Soru

Lazer Diyot Okuyucuların özellikleri nelerdir?

Cevap

Lazer Diyot Okuyucular, bugün kullanımdaki en yaygın barkod okuma teknolojisi elle tutulan lazer diyot okuyucudur. Kullanışlı cihazlar saniyede kırktan fazla barkod sembolü taraması yapabilirler. Bu teknolojinin avantajı tarama işlemini yapan operatörün minimum çaba harcamasıdır. Buna ek olarak, bir saniye içinde fazla sayıda tarama girişimi yapılabilmesiyle düşük kalitedeki semboller başarıyla okunabilmektedir.


67. Soru

Kablosuz veri toplama teknolojisinin endüstriyel alanlarda kullanımının türleri nelerdir?

Cevap

Kablosuz veri toplama teknolojisinin şu anki endüstriyel ayarlarda kullanımının iki ana kategorisi vardır: Radyo frekans veri iletişimleri (RDFC) ve Radyo frekans tanımlama (RFID).


68. Soru

RFID teknolojisi nedir? Açıklayınız.

Cevap

RFID teknolojisi, radyo frekansları aracılığıyla nesneleri tanımlama yöntemidir. RFID sistemleri; izlenmek istenen malzemeye takılan küçük bir elektronik cihaz, içinde depolanan veriyi geri almak için bir radyo sinyali kullanır. Bu teknoloji; etiketlerin kirlenebildiği, boyanabildiği, hasar görebildiği veya mesafenin uygun okumaya engel olduğu ortamlarda tam anlamıyla çalışamayan barkod sistemlerine bir alternatiftir.


69. Soru

RFID sistemlerinin bileşenleri nelerdir?

Cevap

RFID sistemleri üç ana bileşene sahiptir: Okuyucu, anten ve etiketler.


70. Soru

Kablosuz veri toplama sistemlerinin, geleneksel veri toplama sistemlerine göre daha fazla tercih edilebilir olmasının nedenleri nelerdir?

Cevap

Kablosuz veri toplama sistemlerinin, geleneksel veri toplama sistemlerine göre daha fazla tercih edilebilir olmasının birçok sebebi vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; • Ucuz malzemenin doğrudan getirebildiği taşınabilirlik, • Yaratıcı olmanın ve farklı çözümler ortaya koyabilmenin kolaylığı, • Kablolu bağlantı ve onunla ilişkili maliyetlerin elenmesi nedeniyle daha düşük maliyete sahip olması, • Kablolu bağlantının sınırlamalarını kaldırması gibi pek çok madde sıralanabilir.


71. Soru

RFID etiket tipleri nelerdir?

Cevap

RFID etiketler, genel olarak 3 ana grupta ele alınabilir: ‘pasif’, ‘yarı-aktif’ ve ‘aktif’ etiket sistemleri (Şekil 4.6).


72. Soru

RFID teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı alanlar nelerdir?

Cevap

Varlık kullanımı

Envanter İzleme ve Bakım

Süreçlerdeki Ürün / Malzeme Akış Kontrolü

Envanter Denetimi

Hırsızlık Kontrolü

Kimlik Doğrulama

Ödeme Sistemleri

Bilgilerin Otomatik Olarak Görüntülenmesi


73. Soru

Kalem bazlı sistemleri açıklayınız.

Cevap

Kalem bazlı sistemler (Şekil 4.9) portatif, taşınabilir veri toplama sistemleridir. Bu ürünler veri girişi için dokunmaya duyarlı bir ekran kullanır. Bu teknoloji; birçok farklı endüstri dalında, geniş ölçüde kullanımını arttırmaktadır. Kalem bazlı sistemler; kâğıt bazlı sistemlerin elektronik formlarına dönüştürülebildiği durumlarda, en iyi şekilde kullanılır.


74. Soru

Akıllı kart teknolojileri nedir? Açıklayınız.

Cevap

Gelecekte akıllı kartların ve çip kartların kullanımında artış olacaktır. Gerçekte, birçok insan akıllı kartların; çoğu kişisel tanımlama otomatik veri toplama uygulamaları için manyetik şerit kartların yerine geçeceğine inanmaktadır. Halen, daha fazla uygulama alanında bu ürünlerin kullanımını birleştirmeye yardımcı olacak; akıllı kart teknolojileri için standartlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler akıllı kartlarla daha fazla bilgi taşınmasını sağlayacaktır.


1. Soru

Otomatik veri toplama nedir?

Cevap

Otomatik veri toplama (OVT); %100 doğrulukla fiziksel nesneleri tanımayı ve bu nesneler ile ilgili adet, konum, ürün bilgisi gibi ihtiyaç duyulan bilgilere ulaşmayı hedefleyen teknolojiler ailesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

2. Soru

Otomatik veri toplama teknoloji hangi gruplara ayrılmaktadır?

Cevap

Otomatik veri toplama teknoloji grupları/aileleri şunlardır: ? Optik karakter tanıma ? Kablosuz teknolojiler ? Çipli kartlar ? Dokunmatik teknolojiler ? Biyometrik tanıma

3. Soru

Optik karakter tanıma amaçlı kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Optik karakter tanıma amaçlı kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Barkodlar ? İki boyutlu barkodlar ? Optik karakter tanıma (OCR) ? Makine görüş sistemleri

4. Soru

Kablosuz teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Kablosuz teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Radyo frekans veri iletişimi (RFDC) ? Radyo frekans tanıtma (RFID)

5. Soru

Çipli kartlarda kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Çipli kartlarda kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Manyetik şeritli kartlar ? Manyetik mürekkep karakter tanımlama (MICR) ? Çipli kartlar ? Optik (lazer) kartlar

6. Soru

Dokunmatik teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Dokunmatik teknolojilerde kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Manyetik kalemler ? Dokunmatik ekranlar

7. Soru

Biyometrik tanımada kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri nelerdir?

Cevap

Biyometrik tanımada kullanılan otomatik veri toplama teknolojileri şunlardır: ? Otomatik konuşma tanıma ? El geometrisi ? Göz retina taraması

8. Soru

Barkod nedir?

Cevap

Barkod, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.

9. Soru

En yaygın OVT teknolojisi nedir?

Cevap

En yaygın OVT teknolojisi barkodlamadır.

10. Soru

Barkodların en büyük faydaları nelerdir?

Cevap

Barkodların en büyük faydaları, veri toplama işleminin hızı ve doğruluğudur.

11. Soru

Barkod taramadaki hata oranı nedir?

Cevap

Barkod taramayla, girilen her üç ila dört milyon karakterden birinde hata olur. Eğer barkod üzerinde bir kontrol hanesi varsa hata oranları aslında yok edilir.

12. Soru

Barkod hangi alanlarda kullanılır?

Cevap

Barkodlar; üretim, gıda, perakende, sağlık hizmeti, ulaştırma ve lojistiği içeren pek çok endüstride kullanılmaktadır. En temel barkod uygulamaları malzeme veya kişi takip sistemleridir.

13. Soru

Barkodlama sistemleri kaç parçadan oluşur?

Cevap

Barkodlama sistemleri genelde 3 parçadan oluşur; barkod etiketleri, okuyucular ve yazıcılar.

14. Soru

Kaç tip barkod vardır, bunlar nelerdir?

Cevap

3 tip barkod vardır: Dikey çizgili barkod, matris barkod ve içiçe barkod.

15. Soru

Bir barkod sembolü hangi bölgelerden oluşur?

Cevap

Bir barkod sembolü şu bölgelerden oluşur: 1. Durgun bölgeler 2. Başlama ve durma bölgeleri 3. Veri karakterleri

16. Soru

Başlama ve durdurma karakterleri hangi amaçlara hizmet eder?

Cevap

Birincisi, her semboloji tekil bir başlama/durdurma karakter kombinasyonuna sahip olacağından tekil bir şekilde bir sembolojiyi tanır. Bu özellik bir tarayıcıya, çeşitli sembolojiler arasında otomatik ayrıma gitme imkânı tanır. İkincisi, tarayıcının taramanın yapıldığı yönü belirlemesine izin verir. Çoğu barkodlar, sağdan sola ya da soldan sağa okunabilir. Başlama/durdurma karakterleri bu tarama yönünü işaret eder. Son olarak; tarayıcıya, başlama karakterini geçtiğinde, okumaya başlamasını ve durdurma karakterine gelindiğinde okumayı sonlandırmasını işaret eder.

17. Soru

Veri karakterleri nedir?

Cevap

Veri karakterleri koddaki asıl mesajlardır.

18. Soru

Veri karakterleri barkodun neresinde yer alır?

Cevap

Başlama ve durdurma karakterleri arasında.

19. Soru

X boyutu nedir?

Cevap

Bir barkoddaki en dar çizgi veya boşluk X boyutu olarak adlandırılır.

20. Soru

Barkodda sembolojinin işlevi nedir?

Cevap

Semboloji, bir barkod sembolünde bilginin nasıl kodlandığını kontrol eder.

21. Soru

Barkodda ne tür sembolojiler vardır?

Cevap

Barkoddaki semboloji türleri şunlardır: ? Ayrık ve Devamlı Sembolojiler ? İki Genişlikli ve Çoklu Genişlikli Sembolojiler

22. Soru

Ayrık ve devamlı sembolojiler arasındaki yapısal farklılık nedir?

Cevap

Ayrık olarak yazılan karakterler bir barla başlar, bir barla biter ve her karakterin arasında bir boşluk bulunur. Devamlı koddaki karakterler ise; bir barla başlar, bir boşlukla biterler ve bir karakter ile diğeri arasında bir boşluğa sahip değillerdir.

23. Soru

Barkodlama sistemini seçerken sembolojileri değerlendirmek için hangi konulara dikkat etmek gerekir?

Cevap

Barkodlama sistemini seçerken sembolojileri değerlendirmek iç in aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir: ? Karakter takımı hangi alfabeler, numaralar ve özel karakterler sembolojide bulunmaktadır? ? Semboloji tipi ayrık veya devamlı? ? Eleman genişliklerinin sayısı geniş barlar/boşluklarda kaç çeşit farklı X bulunmaktadır? ? Bir oluşumda sabit ya da değişken karakter uzunlukları mı var? ? Yoğunluk-her inçte kaçadet karakter bulunuyor?

24. Soru

En yaygın barkod tipleri nelerdir?

Cevap

50’den fazla barkod tipi bulunmakla birlikte en yaygın olanları şunlardır: UPC-A, UPC-E, EAN, Code 39, Interleaved 2 of 5 (I 2/5), Code I28, UCC/EAN 128, Codebar, Postnet, Pharmacode, PDF-417.

25. Soru

ABD dışındaki tüm ülkelerin perakende kodlanmasında hangi barkod kullanılmaktadır?

Cevap

EAN

26. Soru

Code 128 niçin tasarlanmıştır?

Cevap

Temel olarak ürün/sevkiyat tanımlamaları için tasarlanmıştır.

27. Soru

Bar yüksekliklerindeki değişme göre kodlama yapan barkod tipi hangisidir, ne amaçla kullanılır?

Cevap

Postnettir. Postnet (POSTal Numerical Encoding Technique) barkodu ABD Posta Servisi tarafından mektuplardaki Posta Kodu bilgisini kodlamak iç in geliştirilmiştir.

28. Soru

Pharmacode niçin kullanılır?

Cevap

Pharmacode sembolleri özellikle ilaç sanayinde paketleme kontrol sistemlerinde kullanılırlar. 255 karakterlik ASCII tablosunun tamamını kodlayabilir.

29. Soru

255 karakterlik ASCII tablosunun tamamını hangi barkod tipi kodlayabilir?

Cevap

PDF 417

30. Soru

Barkod okuyucu ne yapar?

Cevap

Bir barkod okuyucu, bir barkod sembolüne optik olarak kodlanmış bilgiyi çıkartır ve daha sonra onu bilgisayar uyumlu dijital veri haline çevirir.

31. Soru

Bir okuyucu hangi bileşenden oluşur ve bunlar ne işe yarar?

Cevap

Bir okuyucu iki ana bileşenden oluşur; bir girdi cihazı ve kod çözücü. Girdi cihazı; ışık enerjisiyle barkod sembolü nü aydınlatmaya yarar ve daha sonra sembolü n lokalize bölgesinden yansıyan ışık miktarını inceler. Kod çözücü, önce ışık enerjisini dijital formata dönüştürmeye yarar. Daha sonra dijital verileri insanların okuyabileceği karakterler haline çevirir.

32. Soru

Okuyucu tiplerine örnekler veriniz?

Cevap

Tarama kalemleri, CCD okuyucular, lazer diyot okuyucular.

33. Soru

Tarama kalemlerinin dezavantajları nelerdir?

Cevap

Tarama kalemleri birçok hatalı kullanım nedeniyle yanlışlıklara neden olabilir. Tipik hatalar; çok yavaş tarama, sessiz bölgeye ulaşmadan taramayı durdurmak, ilk sessiz bölgeden taramaya başlayamamak, sembolün dikey çizgilerini atlamaktır. Bunlara ek olarak bir kalemle barkod sembolünü taramak için geçen zaman daha uzundur ve güvenilirliği güncel temassız okuma teknolojilerinin herhangi birinden daha azdır.

34. Soru

Lazer diyot okuyucuların avantajları nelerdir?

Cevap

Bu cihazlar saniyede kırktan fazla barkod sembolü taraması yapabilirler. Bu teknolojinin avantajı tarama işlemini yapan operatörün minimum çaba harcamasıdır. Buna ek olarak, bir saniye içinde fazla sayıda tarama girişimi yapılabilmesiyle düşük kalitedeki semboller başarıyla okunabilmektedir.

35. Soru

Kablosuz bilgi toplama ne anlama gelmektedir?

Cevap

Kablosuz bilgi toplama; klavyeler, veri terminalleri, optik karakter tanıma için okuyucular, barkodlar, manyetik şeritler, radyo frekansı tanımlama etiketleri vb. gibi bir veri kaynağı ile ana bilgisayar arasında radyo bağlantısı üzerinden veri aktarım sistemleri anlaşılmaktadır.

36. Soru

RFID teknolojisi ne anlama gelir?

Cevap

RFID teknolojisi, radyo frekansları aracılığıyla nesneleri tanımlama yöntemidir.

37. Soru

RFID teknolojisi neye alternatif olarak kullanılabilir?

Cevap

Bu teknoloji; etiketlerin kirlenebildiği, boyanabildiği, hasar görebildiği veya mesafenin uygun okumaya engel olduğu ortamlarda tam anlamıyla çalışamayan barkod sistemlerine bir alternatiftir.

38. Soru

RFID sistemlerinin bileşenleri nelerdir?

Cevap

RFID sistemleri üç ana bileşene sahiptir: Okuyucu, anten ve etiketler.

39. Soru

Kablosuz veri toplama sistemlerinin, geleneksel veri toplama sistemlerine göre daha fazla tercih edilebilir olmasının nedenlerine birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Ucuz malzemenin doğrudan getirebildiği taşınabilirlik, ? Yaratıcı olmanın ve farklı çözümler ortaya koyabilmenin kolaylığı, ? Kablolu bağlantı ve onunla ilişkili maliyetlerin elenmesi nedeniyle daha düşük maliyete sahip olması, ? Kablolu bağlantının sınırlamalarını kaldırması

40. Soru

RFID teknolojisi ile barkodları birkaç açıdan kıyaslayınız?

Cevap

? Barkodların okunması iç in görüş mesafesi gereklidir. RFID etiketlerinin okunması veya güncellenmesi için görüş mesafesi gerekli değildir. ? Barkodlar teker teker okunmalıdır. Aynı anda birden çok RFID etiketi okunabilir. ? Barkodlar kirli veya hasar görmeleri durumunda okunamazlar. RFID etiketleri kirli ortamlarda okunabilirler. ? Barkodların kaydedilmesi için görünür olmaları gereklidir. RFID etiketleri çok incedir, bir malzemenin içinde oldukları takdirde bile okunabilirler. ? Barkodlar sadece herhangi bir malzemenin türünü belirler. RFID etiketleri malzemeleri belirleyebilir. ? Barkodların üstündeki veriler güncellenemez. RFID etiketleri ü zerindeki veriler defalarca güncellenebilir.

41. Soru

RFID etiketler kaç gruba ayrılır, bunların çalışma prensipleri nelerdir?

Cevap

RFID etiketler, genel olarak 3 ana grupta ele alınabilir: ‘pasif’, ‘yarı-aktif’ ve ‘aktif’ etiket sistemler. ? Pasif etiketler, sorgulanan RF alanından aldıkları enerjiyle ü zerlerindeki mikroçiplere güç verirler ve ardından yine aynı RF alanını kullanarak mikroçipteki veriyi okuyucuya iletirler. Bu prosesin teknik adı modüle edilmiş geri serpme (modulated back-scatter) olarak tercüme edilebilir. ? Aktif etiketler ise, ü zerinde küçük bir güç kaynağı barındırır ve ü zerinde tutmuş olduğu bilgileri kendi güç kaynağı ile okuyucu cihaza gönderebilirler. ? Yarı-aktif etiketler de, küçük bir güç kaynağı barındırırlar ancak okuyucu ile etiket arasındaki iletişim, pasif etiketlerdeki gibi modüle edilmiş geri serpme yöntemiyle gerçekleştirilir.

42. Soru

RFID teknolojisini araştırırken detaylı inceleme gerektiren konular nelerdir?

Cevap

RFID teknolojisini araştırırken detaylı inceleme gerektiren konulardan bazıları şunlardır: ? Etiket maliyeti, ? Etiket boyutu, ? Altyapı maliyeti, ? Okuma mesafesi? Devlet düzenlemeleri, ? Çarpışma önleyiciler, ? Gizlilik kaygıları.

43. Soru

RFID teknolojisinin kullanıldığı alanlar nelerdir?

Cevap

? Varlık kullanımı, ? Envanter izleme ve bakım, ? Süreçlerdeki ürün/malzeme akış kontrolü, ? Envanter denetimi, ? Hırsızlık kontrolü, ? Kimlik doğrulama, ? Ödeme sistemleri, ? Bilgilerin otomatik olarak görüntülenmesi, ? Tedarik zinciri

44. Soru

RFID kimlik doğrulama uygulamalarına örnekler veriniz?

Cevap

Kişisel kimlik doğrulamanın bilinen örnekleri; şirket giriş rozetleri, ulaşım sistemi kartları, elektronik pasaport ve kimlik kartlarıdır. Nesneler için, kimlik doğrulamada mevcut uygulama alanları; sahteciliği önlemek adına ilaç sektöründe ilaçların ve lüks tüketim sektöründe değerli malların etiketlenmesini kapsamaktadır

45. Soru

Tedarik zincirinde RFID kullanımının getirdiği kazanımlara üretici açısından birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Sipariş yükleme zamanlarında azalma, ? Sipariş gönderimlerinde doğruluk, ? Perakendeciden daha iyi tüketici satış verisi sağlanması, ? Düşük sahtecilik, ? Tedarikçi stoklarının daha iyi yönetilmesi

46. Soru

Tedarik zincirinde RFID kullanımının getirdiği kazanımlara Lojistik servis sağlayıcı açısından birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Daha iyi sipariş teslim oranları, ? Stok daralmasında azalma, ? Yönetim ve insan hatalarında azalma, ? Düşük işçilik gereksinimleri

47. Soru

Tedarik zincirinde RFID kullanımının getirdiği kazanımlara perakendeci açısından birkaç örnek veriniz?

Cevap

? Mağaza içi yerleşimin gerçek zamanlı veriler ile daha iyi yapılması, ? Satış noktası etkinliğinin artması, çıkış kontrollerinde doğruluk, ? Geliştirilmiş ters lojistik faaliyetleri, ? Raf ve depo seviyesinde daha doğru ve hızlı stok takibi

48. Soru

Kalem bazlı otomatik veri toplama teknolojisi kullanımına birkaç uygulama örneği veriniz?

Cevap

Tipik uygulamalar; doktorların vizite esnasında hasta kartlarının doldurulması, park görevlileri tarafından uygulama amaçlı, paketlerin ulaşım formlarının doldurulması, yerinde denetim uygulamaları ve kalite kontrol bilgilerinin kayıt altına alınmasındadır.

49. Soru

Çip kartlar en çok nerede kullanılmaktadır?

Cevap

Bu kartlar öncelikle Avrupa’da iletişim ve bankacılık alanlarında kullanılmaktadır. Bunların en geniş kullanım alanları önceden ödemeli telefon kartlarıdır

50. Soru

Dokunmatik sistemlerin tipik uygulama alanları nelerdir?

Cevap

Tipik uygulamalar; geçiş kontrolü, havya eğitimi ve yangın söndürücüler, gaz silindirler veya paletler gibi varlıkların izlenmesidir.

51. Soru

Otomatik ses tanıma sistemlerinin kullanıldığı güncel uygulama örnekleri nelerdir?

Cevap

Son günlerdeki uygulama örnekleri, hem hareketli bir işi gözlemleyip hem de portatif bir ASR cihazına konuşması gereken kullanıcının; iş ölçüm standartlarının otomatik olarak oluşturulmasını, yüzlerce mikroelektronik çipin üzerinde bir mikroskop boyunca görsel denetim gerçekleştirirken hataların kayıt altına alınmasını, telefonda uçak rezervasyonun yaptırılmasını, metin dikte sistemlerine konuşularak ev ödevlerinin yapılması sırasında öğrenme güçlüklerinin (disleksi gibi) üstesinden gelinmesini kapsar.

52. Soru

Gelecek trendlere örnekler veriniz?

Cevap

Kalıcı barkodlar, direkt işaretleme, daha küçük barkod bileşen genişlikleri, iki boyutlu barkodların kullanımının artması, akıllı kart teknolojileri, vs

53. Soru

Barkod bileşen sembollerinin genişliklerinin küçülmesinin faydaları nelerdir?

Cevap

Barkod bileşen sembollerinin genişliklerinin, gelişen işleme ve taranma teknolojileri ile küçülmesi sayesinde; pratik olarak, ürün hakkında daha fazla bilginin kodlanmasına olanak sağlanması gibi bir avantaj elde edilmiştir. Bu, barkodlar için çok sayıda uygulama alanında, önemli derece artışı da sağlayacaktır.

54. Soru

RFID teknolojisinin ilerde kullanım alanları neler olabilir?

Cevap

Bu teknoloji sonunda; yüksek hızlı ayrıştırmanın ve izlemenin yapılması gerektiği paket ulaşım sistemlerinde, bir dolu sepet malzemenin altındaki bir anten ile hareketli bir şerit üzerinde eş zamanlı kontrol edilmesi gereken bakkaliye sistemlerinde ve perakendecilik sektöründe hırsızlık olaylarının minimize edilmesi gerektiği durumlarda kullanılacaktır.

55. Soru

Otomatik veri toplama nedir?

Cevap

Otomatik veri toplama (OVT); %100 doğrulukla fiziksel nesneleri tanımayı ve bu nesneler ile ilgili adet, konum, ürün bilgisi gibi ihtiyaç duyulan bilgilere ulaşmayı hedefleyen teknolojiler ailesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

56. Soru

Endüstriyel uygulamalarda OVT teknolojileri hangi gruplara ayrılır?

Cevap

Endüstriyel uygulamalarda OVT teknolojileri beş farklı gruba ayırılmaktadır. Optik cihazlar, kablosuz teknolojiler, manyetik kartlar, dokunmatik teknolojiler ve biyometrik tanıma.

57. Soru

Barkodlama sistemleri hangi parçalardan oluşmaktadır?

Cevap

Barkodlama sistemleri genelde 3 parçadan oluşur; barkod etiketleri, okuyucular ve yazıcılar.

58. Soru

Barkodların en büyük yararı nedir?

Cevap

Barkodların en büyük faydaları, veri toplama işleminin hızı ve doğruluğudur. Bir barkod sembolü üzerinde kodlanmış bilgi, bir işlemin oluşması için veri tabanında soruşturma yapan tipik bir anahtardır.

59. Soru

Barkod sembolünün bölümleri nelerdir?

Cevap

Barkod sembolünün bölümleri: Durgun bölge, başlama karakteri, veri karakterleri ve durma karakteridir.

60. Soru

Sembolojilerin barkodlar üzerindeki görevi nedir?

Cevap

Bir semboloji, bir barkod sembolünde bilginin nasıl kodlandığını kontrol eder.

61. Soru

Barkodlama sistemini seçerken sembolojiler hangi kriterler çerçevesinde değerlendirilmelidir?

Cevap

Barkodlama sistemini seçerken sembolojileri değerlendirmek için aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir: • Karakter takımı – hangi alfabeler, numaralar ve özel karakterler sembolojide bulunmaktadır? • Semboloji tipi – ayrık veya devamlı? • Eleman genişliklerinin sayısı – geniş barlar/boşluklarda kaç çeşit farklı “X” bulunmaktadır? • Bir oluşumda sabit ya da değişken karakter uzunlukları mı var? • Yoğunluk-her inçte kaç adet karakter bulunuyor?

62. Soru

En yaygın olarak kullanılan barkod tiplerinden üç tanesini yazınız.

Cevap

UPC-A ABD’de en çok tanınan ve kullanılan semboldür. Ana kullanım alanı ABD perakende endüstrisidir. Bu sembol 12 nümerik karakterden oluşan sabit uzunluğa sahiptir. UPCA ile kodlanan bilgiler standardize bir formata uyarlanır. UPC-A kodunun 12. dijiti önceki 11 dijitten hesaplanan bir kontrol numarasıdır. UPC-A 12 nümerik karakteri kodlamasına karşın, UPC-E yalnızca 8 nümerik karakteri kodlamaktadır. Bu kodlama dili UPC-A’nın sıkıştırılmış bir versiyonudur. ABD dışında tüm ülkeler perakende ürünlerin kodlanmasında EAN barkodunu kullanmaktadır. Bu kodlama dili 13 nümerik karakter kullanmasının dışında UPC-A ile aynıdır.

63. Soru

Barkod okuyucunun işlevi nedir?

Cevap

Bir barkod okuyucu, bir barkod sembolüne optik olarak kodlanmış bilgiyi çıkartır ve daha sonra onu bilgisayar uyumlu dijital veri haline çevirir.

64. Soru

Barkod okuyuşunun ana bileşenleri nelerdir?

Cevap

Bir okuyucu iki ana bileşenden oluşur; bir girdi cihazı ve kod çözücü. Girdi cihazı; ışık enerjisiyle barkod sembolünü aydınlatmaya yarar ve daha sonra sembolün lokalize bölgesinden yansıyan ışık miktarını inceler. Barkod sembol boşlukları barlardan daha fazla ışık yansıtacaktır. Kod çözücü, önce ışık enerjisini dijital formata dönüştürmeye yarar. Daha sonra dijital verileri insanların okuyabileceği karakterler haline çevirir. Okuyucunun tipine bağlı olarak, girdi cihazı ve kod çözücü ayrı üniteler olabileceği gibi tek ünite içine de konulabilir.

65. Soru

Yaygın kullanılan okuyucu teknolojileri nelerdir?

Cevap

Yaygın kullanılan okuyucu teknolojileri; CCD okuyucular, lazer diyot okuyucular ve tarama kalemleri.

66. Soru

Lazer Diyot Okuyucuların özellikleri nelerdir?

Cevap

Lazer Diyot Okuyucular, bugün kullanımdaki en yaygın barkod okuma teknolojisi elle tutulan lazer diyot okuyucudur. Kullanışlı cihazlar saniyede kırktan fazla barkod sembolü taraması yapabilirler. Bu teknolojinin avantajı tarama işlemini yapan operatörün minimum çaba harcamasıdır. Buna ek olarak, bir saniye içinde fazla sayıda tarama girişimi yapılabilmesiyle düşük kalitedeki semboller başarıyla okunabilmektedir.

67. Soru

Kablosuz veri toplama teknolojisinin endüstriyel alanlarda kullanımının türleri nelerdir?

Cevap

Kablosuz veri toplama teknolojisinin şu anki endüstriyel ayarlarda kullanımının iki ana kategorisi vardır: Radyo frekans veri iletişimleri (RDFC) ve Radyo frekans tanımlama (RFID).

68. Soru

RFID teknolojisi nedir? Açıklayınız.

Cevap

RFID teknolojisi, radyo frekansları aracılığıyla nesneleri tanımlama yöntemidir. RFID sistemleri; izlenmek istenen malzemeye takılan küçük bir elektronik cihaz, içinde depolanan veriyi geri almak için bir radyo sinyali kullanır. Bu teknoloji; etiketlerin kirlenebildiği, boyanabildiği, hasar görebildiği veya mesafenin uygun okumaya engel olduğu ortamlarda tam anlamıyla çalışamayan barkod sistemlerine bir alternatiftir.

69. Soru

RFID sistemlerinin bileşenleri nelerdir?

Cevap

RFID sistemleri üç ana bileşene sahiptir: Okuyucu, anten ve etiketler.

70. Soru

Kablosuz veri toplama sistemlerinin, geleneksel veri toplama sistemlerine göre daha fazla tercih edilebilir olmasının nedenleri nelerdir?

Cevap

Kablosuz veri toplama sistemlerinin, geleneksel veri toplama sistemlerine göre daha fazla tercih edilebilir olmasının birçok sebebi vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; • Ucuz malzemenin doğrudan getirebildiği taşınabilirlik, • Yaratıcı olmanın ve farklı çözümler ortaya koyabilmenin kolaylığı, • Kablolu bağlantı ve onunla ilişkili maliyetlerin elenmesi nedeniyle daha düşük maliyete sahip olması, • Kablolu bağlantının sınırlamalarını kaldırması gibi pek çok madde sıralanabilir.

71. Soru

RFID etiket tipleri nelerdir?

Cevap

RFID etiketler, genel olarak 3 ana grupta ele alınabilir: ‘pasif’, ‘yarı-aktif’ ve ‘aktif’ etiket sistemleri (Şekil 4.6).

72. Soru

RFID teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı alanlar nelerdir?

Cevap

Varlık kullanımı

Envanter İzleme ve Bakım

Süreçlerdeki Ürün / Malzeme Akış Kontrolü

Envanter Denetimi

Hırsızlık Kontrolü

Kimlik Doğrulama

Ödeme Sistemleri

Bilgilerin Otomatik Olarak Görüntülenmesi

73. Soru

Kalem bazlı sistemleri açıklayınız.

Cevap

Kalem bazlı sistemler (Şekil 4.9) portatif, taşınabilir veri toplama sistemleridir. Bu ürünler veri girişi için dokunmaya duyarlı bir ekran kullanır. Bu teknoloji; birçok farklı endüstri dalında, geniş ölçüde kullanımını arttırmaktadır. Kalem bazlı sistemler; kâğıt bazlı sistemlerin elektronik formlarına dönüştürülebildiği durumlarda, en iyi şekilde kullanılır.

74. Soru

Akıllı kart teknolojileri nedir? Açıklayınız.

Cevap

Gelecekte akıllı kartların ve çip kartların kullanımında artış olacaktır. Gerçekte, birçok insan akıllı kartların; çoğu kişisel tanımlama otomatik veri toplama uygulamaları için manyetik şerit kartların yerine geçeceğine inanmaktadır. Halen, daha fazla uygulama alanında bu ürünlerin kullanımını birleştirmeye yardımcı olacak; akıllı kart teknolojileri için standartlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler akıllı kartlarla daha fazla bilgi taşınmasını sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.